محاسبات خمکاری ورق

محاسبات خمکاری ورق
اشتراک گذاری در telegram
Telegram
اشتراک گذاری در twitter
Twitter
اشتراک گذاری در whatsapp
WhatsApp

محاسبات خمکاری ورق

فهرست

اشتراک گذاری در telegram
Telegram
اشتراک گذاری در twitter
Twitter
اشتراک گذاری در whatsapp
WhatsApp

محاسبات خمکاری ورق

ورق های فلزی محصولاتی هستند که بیشتر در معرض فرآیند خمش قرار می گیرند، زیرا ضخامت آنها باید کم باشد. برای ایجاد خمیدگی بر روی آنها، ابتدا باید زاویه خم خود را محاسبه کنید و سپس با فشار قابل توجهی که به قطعه وارد می کنید، فرآیند خمش را انجام دهید.

البته گیره فلزی باید در جای خود محکم نگه داشته شود تا بیشتر یا کمتر از خط و اندازه مورد نظر خم نشود. اگر که ورق فلزی شما مقدار ضخامت بالایی دارد، می توانید به وسیله یک دستگاه حرارتی یا مشعل و با وارد کردن میزان حرارت و گرمای اندک و کنترل شده در قسمت خط خم، به راحتی فرایند خم کاری ورق فلزی را انجام دهید. حتماً توجه داشته باشید که میزان حرارت و گرمای وارد شده با توجه به نقطه ذوب فلزات تنظیم و کنترل شود تا موجب خراب شدن و از بین رفتن ورق فلزی نشود.

بیشتر بدانید خدمات خمکاری پروفیل : خدمات خمکاری لوله

محاسبات خمکاری ورق

شیوه محاسبات خمکاری ورق

  1. معرفی پارامترهای مهم فرآیند خمکاری

  • شعاع خم خارجی: مجموع شعاع خم داخلی و ضخامت ورق را می گویند.
  • ضخامت ورق یا مواد (MT)
  • شعاع داخلی خم (IR) : مقدار فاصله از محور خم تا قسمت میانی خم است.
  • زاویه مکمل زاویه خم(B)
  • عامل: K  درصدی از ضخامت ورق است که طبق جدول K-Factor محاسبه می شود. این مقدار بسته به موارد گوناگونی از جمله جنس ورق، روش خم، زاویه خم و … تغییر می کند، ولی در کل مقدار آن بین ۰.۲۵ الی ۰.۵۰ می باشد و از این مقدار بیشتر نمی شود.
  1. محاسبه و فرمول

    (π/۱۸۰) × B × (IR + K × MT) مقدار خم (BA)

به طور مثال اگر قصد خم کردن یک ورق فلزی ۲۴ درجه را در زاویه ۹۰ درجه دارید، بر طبق فرمول اشاره شده، مقدار خمی که می خواهید وارد شود برابر است با :

۰.۰۱۷۴۵۳ × ۹۰ × (۰.۰۲۰ + ۰.۳۳ × ۰.۰۲۴) = 0.۰۴۳۸۵۵۸۹۸۴   ( بر حسب اینچ)

  1. نحوه عیب یابی محاسبات خمکاری ورق

در فرمول محاسبه خم قطعه، باید به مقدار ضخامت ورق نیز اهمیت داد. در این فرمول برای به دست آوردن مقدار صحیح خم، باید مقدار ضخامت به شکل اعشاری در فرمول وارد شود.

نکات مهم خمکاری ورق

  • از دیگر نکاتی که در هنگام فرایند خم کاری باید به آن توجه کنید، می توان به محدوده شکنندگی یک فلز اشاره کرد؛ زیرا اگر بیش از اندازه خم شود، سبب شکستگی و خورد شدن آن خواهد شد.
  • با دقت به تغییر شکل ورق در محل مشخص شده بر اثر خم شدن، مواد در ناحیه داخلی خم فشرده و در ناحیه بیرونی کشیده می شوند و سبب بزرگ تر شدن ورق فلزی از لحاظ فیزیکی خواهد شد.
  • برای محاسبه این مقدار کشیدگی که بیرون از زاویه خم شدن به وجود می آید، باید مقدار خم را مشخص کنید.

با استفاده از این روش قادر به خم کردن ورق های فلزی تا ۱۸۰ درجه هستید.

بیشتر بدانید محاسبات خمکاری ورق : قیمت دستگاه خم لوله 

محاسبات خمکاری ورق

مراحل خمکاری پس از محاسبه

  • علامت گذاری خطوط خم

پس از به دست آوردن زاویه خم به وسیله مداد و زاویه سنج، باید یک خط مشخص در سرتاسر محلی که قصد دارید ورق فلزی را از آن جا خم کنید، رسم نمایید. سپس باید مقدار خم برای رسم خط خم دوم، فاصله بین خطوط خم (شعاع خم) می باشد. ایجاد کردن خم در محصول سبب ایجاد فاصله بین خطوط خم خواهد شد.

  • برش ورق فلزی

ابتدا لازم است پیش از برش دادن ورق فلزی، لبه ها و سطوح ناهوار را از روی آن صافکاری کنید؛ زیرا این موارد سبب ایجاد ترک در محصول فلزی شده و در نهایت موجب شکنندگی فلز خواهند شد. بهتر است به مقدار کمی از لبه ورق فلزی برش را آغاز کنید.

  • قرار دادن ورق های فلزی بین گیره

در این مرحله باید ورق فلزی لبه دار را با مقدار زاویه خم مد نظر، بر روی گیره قرار داده و به صورتی آن را تنظیم کنید که قسمت برآمدگی آن به سمت بیرون باشد. استفاده از این گیره ها سبب راحت تر شدن فرایند خم کاری و رسیدن به خم مورد نظر می شود. قطعه فلزی را بین قطعه چوبی یا فلزی و گیره قرار داده و از محکم شدن آن مطمئن شوید. دقت داشته باشید که خط خم با مقدار زاویه قطعه چوبی یا فلزی تنظیم شود.

    باید توجه به ثابت و محکم بودن قطعه فلزی بر روی گیره داشته باشید؛ زیرا در صورت حرکت کردن و تکان خوردن آن بر مقدار خم ورق، اثر منفی خواهد گذاشت. در برخی موارد نیز ممکن است به علت طول ورق فلزی، مقداری از آن خارج از گیره قرار بگیرد که در صورت ایجاد زاویه خم مناسب باید این قسمت توسط یک شخص دیگر با دست ثابت نگه داشته شود. حتماً از دستکش در حین کار استفاده کنید تا آسیبی به خود وارد نکنید.

  • خم کردن ورق فلزی با چکش

جهت وارد کردن ضربات آرام با چکش و جلوگیری از آسیب ها یا فرورفتگی های احتمالی توصیه می شود از چکش پلاستیکی استفاده کنید. لازم به ذکر است وارد کردن ضربه به ورق باید آرام انجام شود تا جایی که محصول به سمت قطعه چوبی یا فلزی ثابت، خم شده و به شکل یکنواخت و آهسته و به وسیله ضربات شما با چکش، به زاویه خم مورد نظر برسد.

  • بررسی مجدد زاویه خم

اگر که زاویه خمی که برای ورق فلزی در نظر گرفته اید، کمتر یا بیشتر از ۹۰ درجه باشد، باید مقدار زاویه مکمل را همراه با زاویه مورد نظر محاسبه کنید تا مقدار دقیق تری را به دست آورید. به طور مثال در صورتی که مقدار زاویه خمی که در نظر دارید ۴۵ درجه باشد، باید این مقدار را از ۱۸۰ درجه کم کرده و در نهایت ۱۳۵ درجه را به عنوان زاویه خم خود در نظر بگیرید.

جمع بندی

قبل از اجرای فرایند خم کاری به تجهیزاتی نیاز است و باید در مرحله اول وسایلی مانند چکش با سری پلاستیکی، خط کش یا متر، نشانگر، زاویه سنج، ماشین حساب، یک قطعه چوب یا فلز و ورق فلز را آماده کرد.

اندازه گیری ورق فلزی با میزان خم شدن آن ارتباط مستقیم دارد. در مرحله اول باید به وسیله خط کش یا متر ضخامت ورق فلزی را اندازه بگیرید و اگر ضخامت آن بالا باشد، باید از دستگاه مخصوص پرس یا مشعل که هزینه بیشتری را نیز به بار می آورد، استفاده کنید. این کار فقط باعث به وجود آمدن هزینه های اضافی خواهد شد.

بیشتر بدانید محاسبات خمکاری ورق : دستگاه خمکاری پروفیل 

محاسبات خمکاری ورق

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *