خمکاری لوله گالوانیزه

خمکاری لوله گالوانیزه
اشتراک گذاری در telegram
Telegram
اشتراک گذاری در twitter
Twitter
اشتراک گذاری در whatsapp
WhatsApp

خمکاری لوله گالوانیزه

فهرست

اشتراک گذاری در telegram
Telegram
اشتراک گذاری در twitter
Twitter
اشتراک گذاری در whatsapp
WhatsApp

مراحل خمکاری لوله گالوانیزه

خمکاری لوله گالوانیزه یکی از فرآیندهای اساسی ماشینکاری است. طبق تعریف به خم شدن لوله به روش های مختلف که بر ماهیت اصلی لوله تاثیری نداشته باشد خمش لوله گفته می شود. خم شدن لوله در بسیاری از مکان ها مانند صنعت گاز، لوله کشی آب، ماشین سازی و … مفید است، خم شدن لوله می تواند بر خواص فیزیکی و مکانیکی لوله تاثیر منفی بگذارد، بنابراین روش خمش و روش آن بسیار مهم است.

لوله ها بهترین وسیله برای انتقال سیالات، مایعات، نفت و گاز محسوب می شوند و تولید آنها از تنوع زیادی برخوردار است. به طور کلی لوله ها انواع مختلفی دارند مانند لوله گالوانیزه، لوله گاز، لوله پلی اتیلن، لوله مانیسمان، لوله درزدار و … که در پروژه های آبرسانی و خطوط انتقال گاز کاربرد دارند. گاهی برای انتقال لوله نیاز به تغییر مسیر و تغییر زاویه آن است که به آن فرآیند خمش لوله می گویند.

بیشتر بدانید خمکاری لوله گالوانیزه : دستگاه خمکاری پروفیل 

 

خمکاری لوله گالوانیزه

انتخاب یک روش خمکاری مناسب

در خمکاری لوله انتخاب روش بسیار مهم است و قبل از خم شدن باید عواملی را در نظر گرفت. از جمله این عوامل می توان به ظرفیت لوله اشاره کرد. تا جایی که لوله ها کربن بیشتری داشته باشند، شکنندگی آنها بیشتر خواهد بود. روش سرد برای لوله هایی با درصد کربن کمتر از ۱.۲ و روش گرم برای لوله هایی با درصد کربن بالاتر استفاده می شود. علاوه بر این باید به نوع لوله، شعاع خم نسبی، قطر نسبی لوله، ضخامت لوله و کیفیت خم توجه شود.

روش‌ های متعدد خمکاری لوله‌ های فولادی

ورق های فلزی و لوله های فولادی عملیات خمشی را به طرق مختلف می پذیرند. هر یک از این روش ها به ضخامت، جنس ورق، طرح مورد نیاز و میزان خمش بستگی دارد. در این قسمت به بررسی روش های مختلف خمکاری می پردازیم.

  • روش خمکاری گرم

همانطور که از نام این روش پیداست، به راحتی توسط گرما انجام می شود. این روش برای خم کردن لوله هایی که قرار است با زاویه خم بسیار بالا استفاده شوند استفاده می شود. در خمش گرم لوله ها ورق های فولادی با ضخامت های بالا با استفاده از فرم دهی گرم که مخصوص شکل دهی است تشکیل می شود. این روش علاوه بر اینکه با حرارت به راحتی شکل و زاویه مورد نظر را به لوله فولادی می دهد، دارای معایبی نیز می باشد. این معایب عبارتند از:

  • بالا بودن مصرف انرژی به این روش
  • گران و پرهزینه بودن روش گرم
  • امکان چین و چروک برداشتن سطوح قطعه

در این روش برای گرم کردن لوله از سوخت‌ های فسیلی، القای مغناطیسی یا هدایت الکتریکی استفاده می‌گردد.

  • روش خمکاری سرد

این روش بیشتر جهت به وجود آوردن خم‌های خیلی کوچک یا بسیار بزرگ و گسترده در صنایع مختلف به کار برده می‌شود. این روش خود به روش‌های متفاوتی از جمله خمکاری با رام، خمکاری غلتکی، خمکاری فشاری، خمکاری کششی و القایی انجام می‌شود که در ادامه به صورت مختصر به هر کدام اشاره می‌کنیم.

این روش بیشتر برای ایجاد خم های بسیار کوچک یا بسیار بزرگ و وسیع در صنایع مختلف استفاده می شود. این روش به روش های مختلفی از جمله خمش قوچ، خم غلتکی، خمش تحت فشار، خمش کششی و خمش القایی انجام می شود که در زیر به اختصار به آنها اشاره می کنیم.

  1. خمکاری به وسیله رام

در این روش از قالب های نیم دایره استفاده می شود. این قالب نیم دایره ای به وسیله قسمت دیگری به نام رام به مرکز لوله فشار وارد کرده و آن را مقعر می کند. یکی از معایب این روش دقت کم و کنترل دقیق است. به همین دلیل بیشتر در خم لوله های گرمایشی و پایه های مبل استفاده می شود.

بیشتر بدانید خمکاری لوله گالوانیزه : دستگاه خم لوله در اصفهان

خمکاری لوله گالوانیزه

 

  1. خمکاری به روش فشاری

در این روش بر خلاف روش خم یا پرس قوچ از یک قالب ثابت و دوار تشکیل شده و لوله ها از بین قالب ثابت و گیره عبور داده می شود و قسمت آزاد لوله به وسیله فشرده سازی به دور قالب ثابت خم می شود. قالب فشاری یا کفشک این روش همانند روش فرمینگ‌ های لوله انجام می شود.

  1. خمکاری به روش کششی

اساسا در روش کششی، عمل خمکاری با استفاده از قالب های ثابت و بدون حرکت انجام می شود. در این روش لوله ها به راحتی توسط یک سری گیره های متحرک خم می شوند.

  1. خمکاری به روش غلتکی

در روش خمکاری غلتکی ماشین آلات و تجهیزات بسیار متنوعی وجود دارد. این روش برای خم کردن لوله های فولادی با قطر بسیار زیاد استفاده می شود. در این روش از غلتک های متعدد با زوایای مختلف برای شکل دادن به لوله های بزرگ استفاده می شود. به طور کلی از این روش برای ایجاد اشکال مارپیچی مانند استفاده می شود.

  1. خمکاری به روش القایی

روش القایی برای خم کردن لوله ها مرحله جدیدی را ابداع کرده است. در این روش لوله ها را داخل یک سیم پیچ قرار می دهند سپس جریان الکتریکی از سیم پیچ ها عبور می کند. با انجام این فرآیند لوله ها بسیار آرام گرم می شوند و با همان حرارت بدون اعمال فشار گرم می شوند. پس از گرم شدن لوله ها با آب سرد خنک می شوند. اصولا از این روش برای لوله های درزدار و بدون درز استفاده می شود. از مزایای بسیار این روش می توان به کم هزینه بودن، آلودگی بسیار کم دستگاه و چروک کم بودن سطح ورق ها نسبت به روش های دیگر اشاره کرد.

  • خمکاری با استفاده از ماندرل

در این روش از ابزاری به نام ماندرل برای کنترل کاهش ضخامت لوله در حین خمش و تنظیم دقیق زاویه خمش استفاده می شود. ابتدا ماندرل با نیروی هیدرولیک یا پنوماتیک وارد لوله می شود و سپس توسط یک گیره از یک طرف ثابت نگه داشته می شود و از طرف دیگر توسط پرس به آن فشار وارد می شود.

فشار اعمال شده باعث می شود که لوله به دور یک قالب در حال چرخش و متحرک بچرخد. این روش به خمکاری کششی – فشاری نیز معروف است و بیشترین دقت را در مقایسه با سایر روش های خمش سرد دارد.

ابزارهای مورد استفاده در خمکاری لوله

در فرآیند خمکاری لوله های فولادی از ابزارهای گوناگونی استفاده می شود، اما از مهمترین ابزارهای مورد استفاده در این روش ها می توان به موارد زیر اشاره نمود.

  • قالب خم که خم در اطراف آن صورت می گیرد.
  • قالب گیره که وظیفه آن نگهداری لوله در یک موقعیت خاص در هنگام شکل گیری خم است.
  • قالب های وایپر که برای خم کردن میله های نازک استفاده می شود. این قالب از چروک شدن لوله ها در حین عملیات خم کاری جلوگیری می کند. آنها از آلیاژهای فولاد ضد زنگ، آلومینیوم و برنز برای ساخت قالب های برف پاک کن استفاده می کنند.

البته امروزه فرآیند خم کاری به صورت حرفه ای و با استفاده از ابزارهای منحصر به فرد انجام می شود و کل فرآیند توسط کامپیوتر کنترل و با سرعت بالاتری انجام می شود.

بیشتر بدانید خمکاری لوله گالوانیزه : قیمت دستگاه خم لوله در اصفهان

خمکاری لوله گالوانیزه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *