انواع روش های خمکاری
در این مقاله به بررسی موضوع انواع روش های خمکاری پرداخته میشود. امروزه روش های خمکاری لوله بسیار متنوع است که برخی از آنها با حرارت و برخی بدون حرارت انجام می شود. انتخاب روش مناسب تابعی از خواص مواد، اندازه لوله، شعاع خمکاری، اقتصادی بودن و در دسترس بودن تجهیزات است. به طور کلی در هر نوع روش خمکاری لوله با محدودیت هایی مواجه خواهیم بود. اما لازم است موادی که قرار است خم شوند ترجیحاً دارای خاصیت شکل پذیری خوبی بوده و کمترین میزان کرنش را از خود نشان دهند.
انتخاب بهترین روش برای فرآیند خم کاری با توجه به شرایط و محدودیت های موجود، لزوم آشنایی با روش های مختلف خم کاری لوله ها را نشان می دهد. برای انتخاب روش خمکاری لوله بهینه و مناسب باید شرایط و پارامترها را در نظر گرفت که در ادامه به برخی از این موارد اشاره می کنیم.
بیشتر بدانید انواع روش های خمکاری : قیمت دستگاه خم لوله در اصفهان
پارامتر هایی که جهت خم کاری لوله فولادی باید مد نظر قرار دارد
- جنس لوله
- شعاع خم نسبی
- قطر نسبس لوله
- ضخامت لوله
- کیفیت خم و نرخ تولید مورد نظر
انواع روش های خمکاری
ظرفیت لوله یکی از مهمترین عوامل تاثیرگذار در خمکاری لوله است که با میزان کربن موجود در آن رابطه معکوس دارد. یعنی میزان شکست سطح مقطع با افزایش کربن افزایش می یابد که باعث کاهش مقاومت لوله در برابر خمکاری می شود. روش های خمکاری لوله به طور کلی به سه دسته گرم، سرد و القایی تقسیم می شوند و انتخاب روش های خمکاری به اندازه لوله، میزان شعاع، ویژگی های مقطع و … بستگی دارد به عنوان مثال روش خمکاری سرد برای قطعاتی که کربن آن ها حدود ۱% است استفاده می شود و اگر کربن بیش از این مقدار باشد خمکاری گرم انجام می شود.
-
خمکاری لوله به روش سرد
خمکاری به روش سرد به دلیل اینکه انعطاف پذیر نیست از خم سرد برای خم کردن لوله های با ضخامت محدود استفاده می شود و پس از اتمام کار نیازی به تمیز کردن و رسوب زدایی لوله و تجهیزات نیست. همچنین در این روش امکان کنترل عیوب ظاهری پس از اتمام کار وجود دارد. خمکاری سرد شامل خمکاری کششی دوار، خمکاری فشاری، خمکاری پرسی و خمکاری سه غلتکی است.
-
خمکاری کششی چرخشی Rotary Draw Bending
در این روش ابتدا لوله از طریق یک گیره به صورت محکم و فشرده به داخل قالب بسته می شود و سپس با گیره دیگری شروع به چرخش می کنند. در نتیجه لوله در داخل قالب قرار می گیرد. به منظور جلوگیری از تغییر شکل مقطع و بیضی شدن آن، سعی می کنند قالب فشاری را به لوله فشار دهند تا در اثر اصطکاک همراه با لوله به سمت جلو کشیده شود. لوله هایی که ضخامت کمی دارند می توانند از مندریل که در داخل لوله قرار می گیرد برای خم شدن استفاده کنند. مندریل ابعاد هندسی را کنترل می کند و از بیضی شدن لوله ها جلوگیری می کند.
-
خمکاری پرسی
در روش خمکاریی پرسی، لوله بین دو غلتک قرار می گیرد و نیرویی در جهت خمکاری به لوله وارد می شود.
-
خمکاری فشاری
در روش خمکاری فشاری از سه قالب استفاده می شود. قالب گیره، قالب خم و قالب فشار متحرک سه قالب از این روش هستند. در این فرآیند قالب فشار محوری به مرکز قالب خم چرخانده شده و در نهایت لوله خمیده با هندسه مورد نظر به دست می آید.
-
خمکاری سه غلتکی
امروزه برای خم کردن لوله های ضخیم از روش خمکاریی سه غلتکی استفاده می شود. این نوع خمکاری بهطور گسترده در خمکاریهای با شعاع زیاد و در زوایای خم کوچک در انتقال نفت و گاز استفاده میشود. پس از خم شدن، خواص مکانیکی با لوله خم شده متفاوت خواهد بود.
-
خمکاری لوله به روش گرم
در خمکاری گرم لوله، لوله در معرض حرارت قرار می گیرد که باعث تغییر در ساختار کریستالوگرافی و در نهایت تغییر در خواص قطعه می شود، به همین دلیل از خمکاری لوله به روش گرم در مواردی که زاویه خمکاری بسیار زیاد است یا اگر بخواهیم عملیات حرارتی روی قطعه انجام دهیم مناسب است. البته خمکاری لوله به روش گرم معایبی هم دارد از جمله مصرف انرژی بالا، هزینه بالا و ایجاد چین و چروک در سطح قطعه. منبع حرارتی برای گرم کردن لوله در این روش می تواند سوخت های فسیلی، القای مغناطیسی یا هدایت الکتریکی باشد.
-
خمکاری القایی
در خمکاری لوله القایی، ابتدا لوله را داخل یک سیم پیچ قرار می دهند و جریان الکتریکی را از سیم پیچ عبور می دهند، در این فرآیند لوله به صورت موضعی گرم شده و بدون اعمال فشار خم می شود و سپس با آب سرد خنک می شود. این روش به طور گسترده در خم کردن لوله های درزدار و بدون درز استفاده می شود. اصولا لوله هایی با قطر زیاد و شعاع خمکاری زیاد از این روش برای خمکاری استفاده می کنند. از مزایای این روش می توان به هزینه اولیه کم و نداشتن آلودگی زیاد و همچنین از نظر چروک شدن سطح بهتر از روش های دیگر اشاره کرد.
بیشتر بدانید انواع روش های خمکاری : دستگاه خم لوله cnc
فاکتورهای مهم در انتخاب روش خمکاری لوله فولادی
پیش از انتخاب روش خمکاری لوله فولادی بایستی عواملی را در نظر بگیرید. این عوامل عبارتند از:
-
بودجه
بودجه می تواند عامل اصلی محدود کننده انتخاب روش خمکاری لوله فولادی باشد. بنابراین باید روشی را انتخاب کنید که در حد بودجه پروژه باشد.
-
دقت
دقت ارائه شده توسط روش های مختلف خمکاری لوله متفاوت است. بررسی کنید که خمیدگی شما چقدر باید دقیق باشد.
-
اندازه قابل اجرا
روش های خاصی برای لوله های جدار نازک وجود دارد در حالی که برای خم کردن لوله های ضخیم مناسب نیستند. روشی را انتخاب کنید که برای ضخامت لوله ای که می خواهید خم کنید، بهترین کار را دارد.
-
زاویه خمیدگی
برخی از روشهای خمکاری لوله فولادی برای زوایای کوچک کار میکنند، در حالی که برخی روشها برای خم هایی با زاویه بزرگ به خوبی کار میکنند. بنابراین اگر به زاویه خمکاری زیاد نیاز دارید، روی یک روش مناسب سرمایه گذاری کنید.
قالب خمکاری چیست؟
قالب های خمکاریی سهم زیادی در صنعت دارند که به کمک آن می توان خم هایی از ۱ تا ۱۸۰ درجه در قطعات ایجاد کرد.به طور مثال برای تولید بستهای فلزی لازم است تا با یک سیستمی ورق برش خورده را خمکاری کنیم که برای کارهای از این قبیل، یک قالب خمکاری مخصوص همان بست طراحی و تولید میکنیم تا به کمک آن قالب بتوانیم در زمان خیلی کم یک بست فلزی تولید کنیم.
انواع قالب های خمکاری
قالب های خمکاریی به طور کلی به دو نوع تقسیم می شوند: قالب های خمکاریی با حرکت مستقیم و قالب های خمکاریی با حرکت چرخشی. قالب های خمکاریی با حرکت مستقیم عبارتند از: قالب خمکاریی L شکل، قالب خمکاریی V شکل، قالب خمکاریی U شکل و قالب خمکاریی Z شکل.
-
قالب خم L شکلیا خم کناره
به عنوان مثال از اقلام تولیدی این قالب ها می توان به نبشی ها اشاره کرد که در این حالت نیروی ورق گیر برابر با نیروی خمکاریی است.
-
قالب های خم L شکل V شکل خم
این قالب ها ورق را به شکل V خم می کنند. زمانی که باید قطعه خود را V شکل کنیم از این قالب ها استفاده می کنیم.
-
قالب های خم U شکل
قطعات U شکل را می توان در یک قالب فشار داد تا تمام لبه های خمکاریی به طور همزمان خم شوند. قطعه کار به دلیل برگشت فنر در قالب گیر کرده و توسط یک بیرون انداز که در قالب قرار داده شده است، قطعه به بیرون از قالب هدایت می شود.
-
قالبهای خم Z شکل
قطعات Z شکل را می توان در قالب های ساده و در دو مرحله کاری تولید کرد. اما اگر تیراژ تولید بالا باشد، می توان این قطعات را با خم کردن قالب ها در یک مرحله خم کرد.
بیشتر بدانید انواع روش های خمکاری : دستگاه خم لوله در اصفهان